söndag 5 september 2010

Hetsig debatt i Åbytorp

Igår var alla partier i Kumla (t.o.m. SD som dock inte kom) inbjudna till debatt i Betaniakyrkan i Åbytorp. Jag har aldrig varit med förut men ryktena sa att det brukar vara en trevlig tillställning.

Så här i efterhand kan jag inte sammanfatta det hela som trevligt. Diskussionen var stundtals väldigt hetsig vilket till stor del berodde på ilskna socialdemokrater i publiken. Skillnaderna i de politiska alternativen som finns i Kumla blev dock tydliga, vilket är bra.

Hetsigt blev det i diskussionen om ridhus, skolan och alternativ. Vi tycker alla att det är bra att vi nu har fått igång en ridskola i Kumla men från vår sida anser vi att frågan är klantigt skött från första dagen av socialdemokraterna. S anser att de inte kunnat göra annorlunda vilket säkert förvånar hästfolket i Kumla.

I skolan är problemet, anser vi på den blå-gröna sidan, att fokus på kunskap saknas. S säger att kunskap är självklart men väljer att aldrig nämna ordet. S beskriver sin satsning på Kumlas skolor i mängden pengar som investeras i hus och lokaler. Det är just detta som är problemet. Pratar man aldrig om kunskap får vi inget fokus på kunskap i skolan. Skolan ska förmedla kunskap och måste ges förutsättningar för att klara det uppdraget.

Här har S misslyckats. S har bara visioner om nya hus och glömmer att lokaler ska fyllas med en verksamhet som ska ge våra barn förutsättningar till jobb och fortsatta studier.

Mångfald, valfrihet och alternativ, detta som är förutsättningen för att vi ska kunna påstå att vi har välfärd, är inget för S. Här är de glasklara. Nej till att exempelvis Betania ska kunna starta ett dagis. De säger nej till alternativ och att kumlaborna ska få möjlighet att påverka.

Det är med stor nyfikenhet jag väntar på NA:s beskrivning av debatten. Hur ska de beskriva den socialdemokratiska trojkans agerande under debatten. Kommer NA beskriva hur S på första parkett la sig i debatten, ställde ”politiskt korrekta” frågor, och att Dan-Åke Moberg blev så upprörd att han reste sig och gick?

Jag tycker synd om Lennart Eriksson som så påtagligt misstros av sina egna. Varför kan de inte låta honom ta debatten? Han klarar det mycket bra utan kommentarer från fru Eriksson, herr Moberg och fru Hansson.

Vad den övriga publiken tyckte kan man ju undra. Jag kan tänka mig att agerandet från S gjorde att många inte vågade ställa sina frågor, vilket är synd. Arrangörerna var beklämda över hur det hela stundtals spårade ur. Det är svårt som arrangör att styra upp detta märkliga och oväntade agerande från vuxna människor.

Detta är ännu en anledning till att det är dags för ett nytt styre i Kumla.

Reportage från: Kumlanytt, NA

Kommentar från: Dan-Åke Moberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar