onsdag 30 maj 2012

Nej till kommunägd vindkraft

På kommunfullmäktige idag beslutade majoriteten att kommunen ska äga och driva Vindkraft. Vi moderater yrkade, tillsammans med Folkpartiet, avslag på förslaget.

Jag tycker att kommunala bolag är bra. Kommunala bolag kan bidra till en växande stad och de kan skapa förutsättningar för fler jobb. Vindkraft är också bra. Det är närmast fantastiskt att vi kan använda snålblåst till att driva värmepumpar och strykjärn. Vindkraft är förnyelsebart och tillhör därför framtidens energikällor viket gör att jag tycker att vindkraft ska byggas.
Men, och här vill jag vara tydlig, när den styrande majoriteten ger sig ut på affärsäventyr är det Örebros välfärd som är borgenären. Priset för ett oansvarigt risktagande kommer att vara nedlagda skolor, ännu färre nattsköterskor och ännu större barngrupper.

Låt mig ge några exempel på hur illa det kan gå. Hur farligt ett harmlöst äventyr kan bli.

Första exemplet är Ockelbo. Den politiska majoriteten där tyckte att fjärrvärme var spännande och bra.
Att bygga fjärrvärmenät är bra, men sedan dess har Ockelbos skuldsättning ökat med 575 %. Det är, och kommer för en lång tid framöver, vara välfärden som får betala priset för ett misslyckat affärsäventyr.

Det andra exemplet är Solna. Den politiska majoriteten, faktiskt en alliansmajoritet, tyckte att en ny stadsdel med en nationalarena var spännande och bra. Att bygga nya stadsdelar är väldigt lovvärt, men sedan dess har Solna tvingats skjuta till pengar gång efter gång och har nu bidragit med en kvarts miljard till bygget. Det är Solnas välfärd som får betala priset för varje fördyrning av Arenastaden.

Skräckexemplet är Haninge och Haningehem. Var och en som är förtroendevald i kommunalpolitiken borde få rysningar av bara ordet Haningehem. Ett kommunalt bolag som sänkte en kommun. Den politiska ledningen ville rusta upp områdena Valla och Brandbergen för knappt en miljard. Att rusta upp nedslitna bostadsområden är något man bör göra - men notan slutade på tre miljarder vilket var långt mer än Haninge hade råd att betala. Var tredje välfärdsmedarbetare fick sparken. Skatten höjdes med en krona. Regeringskonstellationen bestämdes i låneavtal och inte i allmänna val.

Nu är inte riskexponeringen alls lika stor med det här bolaget, det medger jag med en stor lättnad. Men jag är en stark motståndare till att kommunen ska bygga vindkraft! Kommunens uppgift är att skapa förutsättningar för vindkraft. För mig är det tydliga kommunala uppdraget att värna välfärden inte att spekulera på elmarknaden.

Faktum kvarstår att vindkraftens lönsamhet beror på subventioner och elpriser. Vem vet hur de kommer att se ut i framtiden? Varför ska Örebro kommun gå in i en energimarknad man en gång lämnat? Hur kan majoriteten vara beredd att riskera välfärden för att ge sig ut på affärsäventyr?

Kanske har de rätt, det kanske är en strålande affär att bygga vindkraft på Närkeslätten. Men varför har då ingen, varken Vattenfall, Eon eller någon annan redan gjort det?

Örebroarna har gett oss uppdraget att i goda tider såväl som dåliga tider värna välfärden. Det har Socialdemokraterna misslyckats med. De har stängt skolor, sagt upp människor i offentligt skyddade anställningar och skickat hem nattsköterskor. Nu riskerar majoriteten välfärdens finansiering genom att spekulera på elmarknaden!

Det är tydligt att Örebro behöver ett nytt välfärdsparti!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar