onsdag 2 oktober 2013

Nätets avigsidor

Idag har rättegången inletts mot den 45-åriga man som anklagas för grooming och att ha drivit en 13-årig flicka från Kumla till självmord. Hela historien är förskräcklig och det är för de allra flesta av oss obegripligt hur man som människa kan agera så.

Det som 45-åringen anklagas för att ha gjort är att kontakta unga tjejer på nätet på ett mycket otillbörligt sätt. Detta är Internets baksida.

För dagens unga är det den naturligaste sak i världen att hela tiden använda sina datorer och telefoner för kommunikation och för att hämta information. För unga är det helt naturligt att ha vänner på nätet som de kanske aldrig träffar i verkliga livet men ändå har ett givande utbyte med. Att kontakterna ibland blir hotfulla, otrevliga och destruktiva är priset för den ansiktslöshet och anonymitet som Internet många gånger erbjuder.

Jag anser att vuxenvärlden och skola har ett ansvar. Engagerade vuxna som bryr sig om vad deras barn och unga gör på nätet är nödvändigt. Men viktigt är också att skolan i sitt värdegrundsarbete hanterar det som händer på nätet. Exempelvis tycker jag det är naturligt att i skolan prata om att det som inte är OK att säga till en person ansikte mot ansikte inte heller är OK att skriva på nätet.

I våras fick vi Örebromoderater gehör för vårt förslag att skolorna i Örebro ska redovisa hur man arbetar förebyggande mot grooming, nätextremism och nätmobbning.

Vi är övertygade om att skolan är en viktig del i arbetet med att stävja nätets avigsidor. Vi kommer efter kartläggningen uppmana de skolor som saknar ett organiserat förebyggande arbete att omedelbart starta ett sådant.

Radio Örebro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar