tisdag 9 augusti 2011

Behovsanpassa barnomsorgen

Idag skriver Saila Quicklund kloka ord om barnomsorgen Brännpunkt i SvD. Det är viktigt att barnomsorgen bättre anpassas efter familjernas behov.

Ska vi lyckas fullt ut med arbetslinjen måste vi ha en barnomsorg som hänger med. Det duger inte att endast erbjuda barnomsorg under dagtid, att endast ha ett kommunalt alternativ eller endast ha traditionellt dagis.

Dagens moderna föräldrar är måna om att få möjlighet att välja. De vill inte bli satta i något specifikt fack, de vill att barnen ska få en omsorg med kvalité som ger trygghet, utveckling och passar för just deras barn.

Som kommun måste vi kunna erbjuda många olika alternativ i barnomsorgen. Vi ska ha en bra kommunal förskola, privata alternativ, utveckla möjligheten att ha omsorg hemma och självklart ska vi ha nattis. Min uppfattning är att ambitionen ska vara att förskolorna i Örebro ska möta alla föräldrars behov av barnomsorg på de tider som behövs

Varje förskola ska ha en bra pedagogisk verksamhet. Små barn är vetgiriga och det är viktigt att förskolan möter upp barnen, svarar på frågor och uppmuntrar deras vilja till lärande.

Vi måste också ha olika sorts pedagogik då olika familjer ser olika på sina barns behov. Vi ska uppmuntra alternativ och mångfald. Inom den kommunala förskolan ska vi uppmuntra initiativ från personalen och göra det möjligt att utveckla idéer och verksamhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar