fredag 5 augusti 2011

Fredagsmys

I skrivande stund är det fredag eftermiddag och om några timmar är det i många familjer dags för fredagsmys (om nu inte alla dagar är myskvällar så här i semestertid). Jag gillar idén med myskvällar tillsammans med familjen men det är inte utan att även jag kan vara tråkigt, tänka hälsa och inse att myset ofta innebär en hälsorisk. I veckan kunde vi i flera tidningar, bl.a. DI, läsa om faran med fredagsmys. Läkare Eenfeld är upprörd över att en massa socker och stärkelse måste till när svenskarna ska mysa i TV-soffan.

Att vi blir allt fetare är inte bra. Vi behöver tänka på att det ska vara en balans mellan det vi stoppar i oss och hur mycket vi rör oss. Detta vet de flesta av oss men ack så svårt det är att leva efter. Att hela tiden umgås och fira med hjälp av mat och godsaker gör inte saken bättre utan bidrar snarare negativt till vår hälsa.

Att ha en balans mellan kost och rörelse gäller alla men speciellt bör vi tänka på barnen. Att inpränta en sund livsstil hos barn och ungdomar hjälper dem att behålla hälsan genom livet. Detta måste dock göras med klokhet, att fokusera på fel sätt beträffande vikt och utseende kan få negativa konsekvenser med ätstörningar som följd.

För mig som politiker är det viktigt att vi gör det enkelt för människor. I detta avseende ska vi göra det enkelt för människor att röra på sig. Det ska vara enkelt att vara med i idrottsföreningar och vi ska satsa mer på att skapa bra förutsättningar för föreningarna i Örebro. Det ska också vara enkelt att gå, cykla och motionera i trivsam miljö i vår stad.

Mycket av detta finns i Örebro. Vi har fantastiska områden, exempelvis Karlslund och Rävgången/Oset, som används av många. Men vi kan alltid göra mer för att medvetandegöra människor att nyttja de möjligheter som finns. Vi kan alltid informera mer om vikten av rörelse.

Informationen är vi många som har ansvar för att sprida - föräldrar till sina barn, skolan till sina elever, föreningar till sina medlemmar,omsorgen och sjukvården till sina kunder. Att fetman och en osund livsstil sprider ut sig i Sverige, trots all den kunskap som finns, är oroande. Det kommer att kosta samhället massor av pengar men främst kommer det att skapa ett stort lidande för människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar