tisdag 30 augusti 2011

Pedagogiska luncher

Idag skriver NA om kuratorers krav på att återinföra de pedagogiska luncherna i Örebros skolor. Argumenten är att barn, av olika anledningar, behöver vuxna i matsalen.

Att frågan lyfts är bra. Vi har under en tid varit utan möjligheten till gratis pedagogisk lunch i Örebro. Istället har personalen få betala 20 kr när de äter pedagogisk lunch tillsammans med barnen och 45 kr om de inte har till uppgift att äta pedagogisk lunch. Att konsekvensen av det blir färre vuxna kring matborden är sorgligt men kanske naturligt.

I juni motionerade vi, Kent Persson och jag, om att återinföra de fria pedagogiska luncherna i Örebro. Vi ser ett problem i att personalen ska betala för att arbeta. Vi ser också ett problem för skolorna att motivera skolpersonalen att äta med barnen när det ska kombineras med en avgift.

Som påpekas från kuratorerna i NA-artikeln är det viktigt att det finns tillräckligt med vuxna i matsalen för att skapa god stämning i matsalen samt lugn, ordning och reda kring matborden. Också för att kunna tillgodogöra sig kunskapen som förmedlas i skolan är det viktigt att eleverna äter skollunchen. Förutsättningarna för det är större om det finns vuxna som sitter med och äter tillsammans med eleverna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar