fredag 18 november 2011

Skolans ekonomi

På gårdagens fullmäktige fortsatte diskussionen om skolorna i Örebro. Jag anser att skolan bör diskuteras på varje fullmäktige och ska försöka göra min del för att det ska bli verklighet.

Beslut om kommunens ekonomi, ett godkännande av prognos nummer två för året, skulle tas. När det gäller det ekonomiska läget för skolorna i Örebro så hamnar det nog till slut enligt budget för 2011 men detta efter att plus på vissa håll jämnas ut av minus på andra håll…

Ett område som efter augusti visar på stort minus är gymnasieskolan - 8,8 miljoner i underskott är skandal och speciellt när man vet att eländet fortsätter och efter oktober är nere på 14 miljoner! Än värre är att den styrande majoriteten inte har någon plan på vad de ska göra!

Misslyckandet ligger i att man inte lyckats anpassa lokaler och organisation efter antalet elever. Minskande elevkullar och konkurrens från friskolor gör att betydligt färre elever går i den kommunala gymnasieskolan nu än för något år sedan. Detta har man vetat länge och det fanns en plan på hur lokaler och personal skulle minska. Men detta backade majoriteten och bestämde att behålla Rudbecksskolan. Så nu sitter man inte bara på pottkanten utan mitt i pottan!

Det enda majoriteten säger att de ska göra är att minska på lokaler. Då finns det en till två relevanta frågor: Varför tog man inte chansen när man hade den? Då inget svar mer än vallöfte finns på den frågan måste nästa fråga ställas: Vilken gymnasieskola ska majoriteten stänga? Inte heller den frågan besvarades av majoriteten igår så vi får väl vänta på handlingsplaner…

Att en budget på dryga 800 miljoner hamnar på ett minus är oacceptabelt – det ska gå att parera. Att ha ekonomisk balans är viktigt och att ha balans mellan antalet elever, lokaler och personal är viktigt.

Pengarna i skolan ska så långt det är möjligt destineras till eleverna, att upprätthålla en bra kvalité i undervisningen och se till att alla elever når sina mål. Att slösa bort pengarna på tomma lokaler duger inte!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar