onsdag 11 januari 2012

Rörelse för livet

I dagens NA finns ett helt uppslag om hälsa som är en del i en serie som tidningen gör kring fetma. Det är bra att NA tar sitt ansvar och lyfter detta stora problem. I dagens artikel skriver man om vikten av rörelse och träning.

Sjukgymnasten Malmberg påpekar hur viktigt det är att inte sitta still, att röra sig om än bara lite och visst är det så. Vi vet alla hur väl kroppen mår bara av att man reser sig från stolen efter en stund vid skribordet. Det är uppfriskande även med en kort promenad, man får luft och lite energi. Malmberg arbetar på Överviktenheten och där är det viktigt att hitta motivationen hos människor till att börja röra på sig.

Jag brinner för folkhälsa och förespråkar varmt rörelse i alla former, också i det lilla. Det gäller att hitta sin grej när man ska motionera och det gäller att ta tillvara på den vardagsmotion man får genom att exempelvis ta trappen istället för hissen.

Det är viktigt att skapa goda vanor hos barnen. Varje förälder har ett stort ansvar att se till att deras barn äter och rör på sig i rätt proportioner. Idealet är förståss att barn rör på sig i form av någon idrott, hittar glädjen i att motionera och i förlängningen fortsätter att motionera hela livet. Idrottsrörelsen har här ett stort ansvar för att få barn och ungdomar att hitta just glädjen i att röra på sig.

Andra som har ansvar för att barn ska hitta glädjen i motion och rörelse är skolan. Jag är en varm förespråkare för mer idrott i skolan och att man tills det blir verklighet har organiserad rörelse för barnen de dagar som idrottsämnet inte står på schemat. Exempelvis kan man ta en promenad eller använda sig av ”röris” som är enkel och rolig jympa till musik för barn som man enkelt kan genomföra i klassrummet.

Det finns skolor med hälsoprofil och en av de bästa har vi i Örebro – Stora Mellösa skola. Där har man ett helhetstänk kring hälsa och rörelse som går ut på att stärka elevernas självkänsla. Barnen rör på sig varje dag, två dagar är det idrott på schemat och de andra dagarna organiseras promenader, röris och annat. Rörelse är en del av denna skolas upplägg som i slutändan resulterar i att eleverna trivs, lär sig att leva sunt och prestera mycket bra kunskapsmässigt. Jag tror att det hänger ihop – hälsa och förmågan att ta till sig kunskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar