onsdag 25 januari 2012

S stänger WUC

På dagens Fullmäktige fick vi beskedet att majoriteten stänger gymnasieskolan på WUC! Det har väl vad vi som varit inne i diskussionen de senaste veckorna har förstått men för nu är det uttalat. Sveket från S är totalt. Från att i valrörelsen säga att ingen skola ska lägga ner till att nu lägga ner den skola som i dagsläget klarar sig bäst!

För skolan, elever och personal är det ett tråkigt beslut som majoriteten tar och speciellt är det ett förödande besked för Vård- och omsorgsutbildningen som ni måste flytta från lokaler vilka är perfekta för dem.

Alla som är bara lite insatta i demografin och situationen med pensionsavgångar inom vården vet att det är av största vikt att vi får fler som väljer vårdyrket. Här är det många parametrar som påverkar, arbetstider, arbetsbelastning, arbetsmiljön, möjlighet att välja arbetsgivare och hur bra utbildningen är. Som kommun har vi ansvar för många av de parametrar som gör vårdyrket attraktiv.

Ett stort ansvar togs när beslut fattades att Vård och omsorgsprogrammet skulle tillbaka till Wadköpings utbildningscentrum. Lärarna uttrycker sig lyriskt och säger att de nu är tillbaka ”hemma”. Lokalerna är bra, närheten till USÖ är bra, samarbetet med Komvux är bra, förutsättningarna för att skapa ett framtidsinriktat Vårdcollege är mycket goda och mixen av elever på skolan är bra. Just denna kombination av positiva parametrar bidrar till en bra utbildning där eleverna trivs, pratar väl om utbildningen och utbildningen blir attraktiv.

Allt det positiva som hänt med utbildningen kommer nu att raseras. Först raseras nästa läsår genom att få elever kommer lockas till en skola där det inte finns elever i deras egen ålder.
Sedan är framtiden oviss då de inte vet vart ska de flytta.

Utredningen är obefintlig. Inga konsekvensbeskrivningar finns av flytten från WUC. Inga underlag finns ännu trots att beslutet ska tas den 15/2. Processen är helt bedrövlig. Majoriteten svarar inte på våra frågor och jag ifrågasätter starkt deras agerande.

Att ha en väl fungerande vårdutbildning är väsentligt för att vi ska klara behoven och kvalitén i vård och omsorg framöver. Här måste vi ta ett ansvar och göra vårt yttersta för att locka ungdomar till utbildningen. Majoritetens agerande är ansvarslöst och det kommer att ge stor effekt i framtiden.

Radio Örebro

1 kommentar:

 1. Kan bara instämma i Maria´s kommentar och efter att ha besökt Kommunfullmäktige en stund idag så är jag ännu mer övertygad om vi måste stanna upp och diskutera de 4 förslag som faktiskt finns.
  Det från majoriteten förändras ju också varje dag så det är inte lätt att sätta sig in i.
  Detta är inget beslut som kan stressas fram. De signaler som redan har gets har gjort en stor skada för den kommunala gymnasieskolan och dess framtid.
  Försök nu att gemensamt komma fram till seriösa och bra förslag som gör att den kommunala gymnasieskolan finns kvar att söka till även i framtiden.
  Våra ungdomar är alldeles för viktiga för att vi skall hantera deras framtid som jag såg på kommunfullmäktige idag.
  Beslutet om framtiden som detta berör måste också tas i Kommunfullmäktige, allt annat blir fel.

  SvaraRadera