tisdag 22 mars 2011

Äldrelotsar = folkhälsa

Igår besökte jag tillsammans med Lotta Olsson Servicetorget i Örebro. Här finns kommunens lotsar inom vård och omsorg. Denna verksamhet startades för två år sedan och eftersom allt fungerar enligt plan har det inte stått så mycket om den i tidningen. För tyvärr är det inte är så intressant att skriva om goda exempel…

Till servicekontoret kan man ringa och får hjälp med vägledning och personlig lotsning när det gäller behoven man har av omsorg. Man kan också besöka lokalerna som finns på Brolyckan på väster för ett personligt möte och en kopp kaffe.

Lotsarna hjälper till med biståndshandläggning och att informera om vem som kan utföra de servicetjänster man har rätt till. Människor som är över 75 år i Örebro får, utan prövning, åtta timmar service per månad till en kostnad av max 175 kr/timme. Det fina i det hela är att man har 22 utförare att välja mellan varav en är kommunen. Man utgår från snygga, enkla och enhetliga informationsblad vilket gör det enkelt att jämföra mellan olika utförare. Majoriteten av de äldre gör ett aktivt val och hälften väljer kommunen.

För mig är det nu självklart att ta nästa steg i denna möjlighet att välja – Jag vill göra det möjligt att välja utförare även av omsorgen vilken idag endast erbjuds i kommunal regi.

En annan del av verksamheten som är bra är att personalen åker ut och gör hembesök hos dem som fyllt 75 år. Det är ett hälsosamtal som erbjuds där man under tre tillfällen får möjlighet att prata om kost, motion, social samvaro och meningsfullhet i vardagen. Ungefär 50% av alla 75-åringar i Örebro är intresserade av dessa samtal och jag tycker att upplägget är helt suveränt.

Tänk vad mycket bra man kan åstadkomma i förebyggande syfte och tänk vilket social insats detta är. Under samtalen informerar lotsarna om olika aktiviteter, föreningar och annat som kan vara intressant.

Grunden i Servicekontorets arbete är att fokusera på det friska, att prata om möjligheter och att på ett positivt sätt verka för att äldre ska ha ett aktivt och bra liv i Örebro. För mig är detta folkhälsa på hög nivå!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar