fredag 4 mars 2011

Förortsdiskussion

På bästa nyhetsplats i NA idag diskuteras huruvida Kumla och Hallsberg är förorter Örebro eller ej, vilket Staffan Wärme skrivit i sin blogg. Med min erfarenhet från Kumla förstår jag reaktionen från Lennart Eriksson (S). Det råder en självgodhet och lite av storhetsvansinne bland S i Kumla så det är självklart att brösttoner tas till i sann Moberg-anda. (Det var ju inte så länge sedan som Moberg föreslog att Kumla kommun skulle köpa flygplatsen!)

Jag håller inte med Wärme i benämningen förort men han har sina poänger i sitt resonemang kring att tänka samarbetsavtal om bostadsmarknaden. Det är bra kommunikationer till och från Kumla och Hallsberg och visst är det värdefullt för Örebroregionen om det byggs hyresrätter nära stationerna i dessa städer.

Det händer mycket vad gäller företags etableringar och bostadsbyggande både i Kumla och i Hallsberg. Örebro har en del att ”lära” om snabb service och hantering av företag och privatbyggare men det är klart att förutsättningarna är olika i städer med så olika storlek.

Dock har både Kumla och Hallsberg har en hel del att lära av Örebro vad gäller att öka valfriheten för människor och att låta andra än kommunen sköta välfärden. Det är ingen valfrihet och det är ingen etablering av företag som konkurrerar inom vård, skola och omsorg i dessa städer. Detta är inte bra för företagsamheten, det är inte bra för kvinnligt företagande och det är inte bra för kvalitén i den verksamhet som finansieras via skatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar