onsdag 30 mars 2011

Bra med satsning på döva

Idag har regeringens utredare Ann-Marie Begler överlämnat ett delbetänkande med förslag om förbättringar för döva och hörselskadade elever. Detta är bra och i Örebro ser vi konkreta exempel på att ett behov finns.

För mig är det självklart att en bra skola ska finnas för alla elever. I Örebro har vi riksintag på gymnasiet för döva/hörselskadade och där ser vi att många ungdomar har mycket dåliga kunskaper med sig från grundskolan. Detta är oacceptabelt.

Det som föreslås är att elever som har behov av teckenspråk ska ha rätt att läsa det i skolan vilket får till följd att barnen kan bo kvar hemma.

Man föreslår också att speciella satsningar ska göras för att höja resultaten och öka måluppfyllelsen bland dessa elever. Pengar ska satsas på kvalitetshöjande insatser, utbildning i teckenspråk för lärare och på att anpassa utbildningsmiljöerna till döva och hörselskadade.

Att ha ett handikapp är tufft, att dessutom mötas av en skola som inte kan ge en relevant undervisning är dubbelt så tufft. Det skapar ett utanförskap som inte är värdigt ett modernt samhälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar