söndag 13 mars 2011

Effektivitet i offentlig verksamhet

Dagens ledarare i SvD handlar om alternativ och om att använda skattepengar på ett effektivt och klokt sätt. PJ Anders Linder menar att kopplingen mellan kvalité och kostnader är svag och att det inte finns krav från något politiskt håll att ge skattebetalarna valuta för pengarna.

Jag håller inte riktigt med. Jag anser att vi moderater ständigt arbetar för att effektivisera förvaltning och se till att skattepengarna verkligen ska gå till välfärd. Att förändra den kommunala förvaltningens uppdrag från att endast vara genomförare till att även vara upphandlare är en ordentlig utmaning. För att kunna göra bra inköp måste man veta vad man vill ha.

Att sätta mål, tilldela pengar och sedan nogsamt följa upp är politikens ansvar. Att utföra är förvaltningens ansvar.

Att våga släppa in andra aktörer kräver mod och att man vet vad man efterfrågar för att det ska bli bra. Här går det en skiljelinje mellan höger och vänster. Vi ser gärna att andra utför och anser att kvalitén höjs genom att alternativ finns. Insikten om att resurser måste tillföras för att tjänstemän på ett kompetent sätt ska kunna handla finns hos oss. Vänstern däremot lever till stora delar kvar i synsättet att det offentliga bäst sköter det mesta.

I veckan påvisades något av ett skräckexempel i Örebro där vikariepool har upphandlas. Kvalitén blev inte riktigt bra och det hela har dragit iväg i kostnader. Uppdraget verkar inte vara helt korrekt utformat och att sedan politiken skyller allt på tjänstemännen är inte bra. Politiken måste alltid ta sitt ansvar och kan inte ducka när det påvisas stora missar.

Om allt går enligt plan kommer Kommunstyrelsen i Örebro om en dryg vecka besluta om att införa resultatenheter. Detta ger möjlighet för skolor och andra enheter inom kommunal förvaltning att på ett friare sätt sköta sin verksamhet. Det har visat sig att de intraprenader som finns i kommunen går bra ekonomiskt och slutsatsen man kan dra är att om personalen får större inflytande över verksamheten skapas ett engagemang som ger större effektivitet.

Jag tror att alternativa driftsformer i den verksamhet som betalas via skattemedel gör att alla skärper sig och att kvalitén därmed höjs. Jag tror också att mycket kan göras i den kommunala förvaltningen för att bättre ta tillvara på engagemanget från kompetent personal.

För mig är det viktigt att all verksamhet som betalas via skattemedel är bra och sköts på ett effektivt sätt oavsett huvudman. Det är vi skyldiga våra skattebetalare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar