tisdag 8 mars 2011

Kvinnodag

Idag är det internationell kvinnodag och fettisdag vilka på olika sätt är värda att notera och fira. Jag är personligen inte speciellt mycket för att ha dagar för olika grupper, jag tycker att varje dag är en kvinnodag liksom jag varje dag kan uppmärksamma mina föräldrar. Men visst kan jag förstå att kvinnors sak för många människor är viktigt att ha en speciell dag för.

I SvD skriver idag Eva Cooper en intressant artikel om myten att kvinnor av tradition är mer vänster än höger. Det är ett smart drag av vänstern att marknadsföra sig som de enda som kämpar för kvinnors sak medan verkligheten påvisar annat.

Vi moderater har alltid beskyllts för att inte ha verkat för kvinnlig rösträtt medan vi som kan vår historia vet att Albert Bergström, som tillhörde den moderatkonservativa gruppen i riksdagens första kammare, redan 1907 skrev en motion om att kvinnor bör få rösträtt. Han menade att kvinnor aldrig skulle bli rättvist behandlade om de inte fick rösträtt.

Jag är förundrad över vänsterns påstådda kvinnokamp samtidigt som de säger nej till fri företagsamhet och alternativ i traditionellt kvinnliga områden som vård och omsorg. Det är just möjlighet att välja arbetsgivare och att starta eget inom en bransch man har utbildning i som lyfter kvinnor. Vänstern ser inte den koppling som vi på högerkanten gör och som nu har utvecklats i Sverige.

I NA skriver Lotta Olsson idag en artikel om kvinnligt företagande i Örebro. Det är viktigt att fler företag startar och det är bra att fler kvinnor gör det.

Företagande och möjlighet att påverka sitt liv genom studier och val av arbetsgivare är viktigt för alla människor. En annan viktig sak för alla men speciellt för kvinnor är trygghet. Kvinnor känner sig många gånger mindre trygga än män och det måste vi ändra på.

Gårdagens åtal mot våldtäktsmannen Eliasson lättar på stämningen i Örebro men det löser inte alla problem som kvinnor i vår stad känner. Vi måste ta trygghetsfrågan på allvar, mer måste göras för att alla ska känna sig trygga. Det handlar mycket om belysning och hur vi planerar för bostäder och vägar.

Det handlar också om attityder, hur vi behandlar varandra, hur vi reagerar när någon behandlas illa, hur vi lär våra barn att respektera andra människor och hur föräldrar, vuxna och skolan bygger upp självkänslan hos våra barn.

Andra bloggare: Kent Persson,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar