torsdag 9 juni 2011

Vi kommer att ta ansvar i opposition

Idag skriver jag och Kent Persson på NA debatt:

För oss moderater har det sedan valnatten stått klart att vi nu är Örebros största oppositionsparti. För oss är det lika självklart som enkelt att gå i opposition. Moderata och borgerliga väljare har röstat på oss för att få en borgerlig politik i Örebro vilket gör det omöjligt för oss att styra tillsammans med socialdemokraterna. Skillnaderna på politiskt innehåll är för stora mellan M och S då vi bygger vår politik på helt olika värderingar och ideologier.

Väljarna har gett oss sitt förtroende för att vi ska föra en moderat politik. Med det i åtanke hade det blivit ett stort svek mot våra väljare om vi skulle ha bildat en majoritet med socialdemokraterna. Vi är därför förvånade och besvikna över att Centern och Kristdemokraterna nu väljer att svika sina borgerliga väljare. S, C och KD har ingen gemensam politik, det enda som binder ihop dem är viljan att få makt. Den nya majoriteten i Örebro är därför ingenting annat än en maktpakt.

Moderaterna kommer att ta sitt ansvar i opposition. Vi kommer att granska och kritisera de tre partierna i maktpakten lika hårt. Det är vår roll som opposition att granska och ställa majoriteten till svars för de beslut som tas och inte tas.

Vi kommer att vara en ansvarstagande opposition med syfte att få till en positiv utveckling i Örebro. För oss är det väsentligt att tillväxten och företagen ges bättre förutsättningar att utvecklas i Örebro. Ytterst handlar det om att skapa en politik som leder till fler jobb i Örebro. Vi kommer att söka breda uppgörelser med Socialdemokraterna i tillväxtfrågorna eftersom näringslivet i Örebro behöver långsiktiga och hållbara villkor. En starkare tillväxt och fler jobb är en förutsättning för att kunna utveckla och stärka välfärden i Örebro.

Välfärdsfrågorna är viktiga för oss och vi kommer att granska den politik som maktpakten driver. Skolan måste få bättre förutsättningar att klara sitt uppdrag. Vi kommer inte att nöja oss förrän alla barn klarar skolan. Tryggheten och kunskapsinlärningen måste stärkas i Örebros skolor.

Förskoleverksamheten har inte fått de resurser som barnen behöver för att få en trygg omsorg. Det handlar om att barngrupperna måste minskas så att varje barn blir sedd. Ytterst handlar det om att varje barn måste få en omsorg och kärlek som behövs för att en trygg start i livet. Självfallet måste utbyggnaden av förskoleverksamheten öka, det duger inte att man ska få vänta på att få en barnomsorgsplats.

Äldreomsorgen i Örebro behöver förstärkning. Tryggheten och omsorgen för våra äldre måste öka. De äldre ska givetvis erbjudas en värdig ålderdom i vår kommun. Vi tycker inte att det är så idag.

Välfärden i Örebro behöver förstärkas och tryggheten måste öka. Vi kommer de kommande åren att prioritera välfärden i våra budgetar. För oss är det viktigt att nu visa att moderaterna är det parti som har den bästa välfärdspolitiken i Örebro.

Det som binder samman den moderata politiken är vår ambition att öka friheten för Örebroarna. Det handlar om att varje människa måste få större möjligheter att ta de beslut som rör deras liv. För oss är det självklart att den ekonomiska friheten måste öka, valfriheten bli större och politikens inflytande över människors vardag minska. Den friheten kommer vi att ta strid för.

Vi kommer att fortsätta kämpa för att borgerlighetens idéer ska vinna mark i Örebro. Vi kommer med kraft föra ut vår moderata politik som skapar förutsättningar för en starkare tillväxt i Örebro och som gör det möjligt för både företag och människor att få växa. Tillväxten är det som skapar välfärd. Moderaterna kommer att slå vakt om att friheten, tillväxten och välfärden blir större och starkare i Örebro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar