tisdag 5 augusti 2014

Rötmånad

Igår presenterade Socialdemokraterna ett vallöfte om 20000 traineejobb för unga inom vården och självklart hänger Lena Baastad på, bryter ner siffrorna till 350 ”jobb” i Örebro.

Låter bra men är det smart och kommer det att fungera?
Jag håller med Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson som kritiserar förslaget då det till 100% ska finansieras av staten och inte involverar arbetsmarknadens parter. Det är hos arbetsgivarna jobben växer fram - inte i ett pennstreck i en S-budget!

Är man seriös med sina satsningar på arbetsmarknaden måste man ha med sig arbetsgivare och fack så att de tar ansvar, det duger inte att staten gör egna race! Dessutom finns det redan idag YA-jobb där unga kan anställas till en lägre lön och staten betalar för handledning.

Är Socialdemokraterna i Örebro seriösa med sin ambition att få fler människor i arbete? Frågan anser jag är relevant. Vad gör de för att förbättra företagsklimatet i Örebro? Vad gör de för att förbättra de insatser som kommunen kan göra för att få människor som lever på försörjningsstöd att komma i arbete? Vad gör de för att förbättra skolans villkor?

Vi Örebromoderater anser att mer kan göras för att underlätta för företagande i Örebro. Enklare och snabbare hantering från kommunens sida när företag tar kontakt. Viktigt är att få ordning på kommunal upphandling så att lokala företag kan vara med samt att kommunala bolag med sin verksamhet inte konkurrerar ut privata bolag.

Vi vill att arbetslösa människor som lever på försörjningsstöd ska vara i sysselsättning 8 timmar per dag med målet att få ett arbete. Vi vill dessutom att Örebro ska sluta spara på skolan. Varje skola måste få förutsättning att ge varje elev bästa möjliga skolgång.

Vi lokala politiker måste ta ett stort ansvar för bra förutsättningar för jobb ute i kommunerna. Vi måste ha konkreta förslag och inte förlita oss på härsket valfläsk från Stefan Löfven.


Dagens Industri

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar