tisdag 1 februari 2011

Barnfattigdom

Idag kom Rädda Barnens rapport om barnfattigdomen i Sverige. För Örebro är det en dyster läsning som bör mana oss alla till eftertanke. Ser vi dessa barn? Vad gör skolan? Vad gör vi politiker och vilket ansvar har vi var och en som medmänniskor?

Rädda Barnen efterfrågar ett nationellt grepp. Jag menar att vi försöker men att det självklart alltid finns mer att göra.

Jag tror att det har stor betydelse att Alliansregeringen har satsat på sänkta skatter för människor med låga inkomster. Det innebär att det lönar sig att arbeta lite mer och därmed få mer kvar i plånboken som man sedan kan bestämma över. Ett bra klimat för företag är viktigt för alla människor, det skapar jobb och möjlighet att bryta utanförskap. Här finns mer att göra både på nationell och lokal nivå - jobb är en förutsättning för välfärd.

Jag tror också att satsningarna som görs från regeringens sida på skolan har betydelse för att hjälpa fattiga barn. Mer fokus på kunskap och en skolgång som rustar alla barn för framtiden ger en möjlighet till att bryta mönster. I dag har tyvärr föräldrarnas utbildningsnivå störst betydelse för hur barnen lyckas i skolan – Så kan vi inte ha det! En satsning på att lyfta och utveckla kompetensen bland lärare är en viktig ingrediens för att bryta det mönstret.

Press: NA, DN

Andra bloggare: Lotta Olsson

2 kommentarer:

 1. Jobbskatteavdraget är toppen, och ger mer pengar till samhällsbärarna. Det som finansierar vårt rike. Det går inte att bo med sina landsmän i enklaver, lyfta socialbidrag och kräva samma standard som hårt arbetande svenskar.

  Socialbidraget täcker hyra, mat och övriga omkostnader. Sedan är det föräldrarna som väljer att prioritera. Mycket av pengar skickas till våra nya svenskars ursprungsländer.

  Lösningen är naturligtvis inte att dela ut mer pengar. Lösningen är att man inte ser sin vistelse i Sverige som en livslång semester med all inclusive. Lösningen är att man klipper sig, skaffar sig ett jobb och försörjer sig själv. (Och ja - det finns massor av jobb)

  Det behöver inte satsas mer. Det behöver ställas krav!

  SvaraRadera
 2. Anonym förenklar och har en konstig människosyn. Jag tror att vi måste inse att många människor har det svårt i Sverige idag.
  Barnfattigdomen måste tas på allvar och det jag försökte beskriva i mitt inlägg var att mycket har gjorts som hjälper. Mer kan göras i det lilla som att skolan inte ska kosta i form av utflykter, att se barnen och inte alltid ta för givet att varje barn har tillgång till en dator hemma...
  Många människor är långt från arbetsmarknaden och lösningen är sällan så enkel som att man går till frisören och så är jobbet i hamn!
  Alla människor i Sverige ska ta sitt ansvar men samhället måste ha bra skyddsnät och hjälp för de som så behöver.

  SvaraRadera