söndag 20 februari 2011

Diskutera måluppfyllelse istället för vinst!

I veckan har friskolornas vinster diskuterats och SvD gör idag en kort och bra sammanfattning. Per Gudmundson konstaterar att kommunerna slösar bort det som friskolorna gör i vinst! Detta är krasst men visst borde fokus ligga på vad egentligen kommunerna gör med alla sina pengar…

Kommunen har förvisso en betydligt större overheadkostnad som skolan får bära men det är ju så att de kommunala skolorna faktiskt får mer pengar per elev än vad friskolan får. Samtidigt har det på många håll visat sig att mängden pengar och elevernas resultat inte automatiskt hör ihop. Det är mer än pengar som har betydelse när det kommer till måluppfyllelse!

För mig är det viktigt att alla skolor är bra, oavsett om det är en friskola eller en kommunal skola. Det är skattemedel som betalar kalaset och det är våra barn och deras framtid som står på spel. Det är en rättighet för alla barn i Sverige att de får en bra skolgång. En skolgång där krav ställs, där lärare och personal har höga förväntningar på eleverna. En skolgång som är trygg och där varje elev ges förutsättningar att utvecklas.

Friskolorna har inneburit att kvalitén i de kommunala skolorna har höjts. Det är bra och det visar att alternativ och ”konkurrens” gör att alla skärper sig.

Att friskolorna går med vinst är inte det stora problemet eller det vi borde diskutera. Det vi borde diskutera är varför de kommunala skolorna inte gör samma vinster. Den kommunala skolan skulle tjäna på om diskussionen handlade om att dra lärdom av hur friskolorna gör.

Jag tror på samarbete och jag tror att elever och kunskapsnivån i Sverige skulle tjäna på om friskolor och de kommunala skolorna samarbetade mer. Det är dags att inse att friskolorna är ett bra komplement till de kommunala skolorna och att det finns mycket att lära av varandra. Jag anser att den kommunala skolan har det största ansvaret att ta initiativ till ett samarbete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar