torsdag 10 februari 2011

Kvinnligt företagande

Jag har idag mött en av de kvinnliga företagare som Jonas Jacobsson (M) skriver om i DI idag. Antalet kvinnliga företagare har ökat under de senaste fem åren då det är enklare för kvinnor att ta steget till att bli företagare skriver Jonas. Detta tillsammans med analysen från Svenskt Näringsliv att en bidragande orsak är att Allianregeringen har öppnat upp för konkurrens i kvinnodominerande branscher tror jag stämmer.

Den småföretagare jag träffade idag, Leila Parsa, som driver Nanny Belle AB, är ett typiskt exempel på det som Jacobsson skriver om. Hon sprudlar av idéer och det är inom vård och omsorg hon ser sina möjligheter nu när alternativ släppts in i branschen.

En del av hennes verksamhet går ut på att erbjuda barnpassning åt skiftarbetande föräldrar. I Örebro är det tydligen så att barn inte får hämtas på ”Nattis” efter kl. 20 på kvällen vilket gör att den verksamheten kanske inte passar alla familjer.

Nanny Belle erbjuder då att hämta barnet från dagis på eftermiddagen, ta med det hem (till barnets hem) och stanna där tills föräldern kommer hem senare på kvällen. Detta finansieras av kommunen som ju måste erbjuda förskola åt föräldrar som arbetar.

Jag tycker idén är strålande. speciellt kan jag tänka mig att det passar ensamstående föräldrar. Tänk vad tryggt det måste vara för barnen att få vara hemma och sova i sin egen säng.

Utmaningen som företaget har är att få ut informationen till den aktuella gruppen föräldrar samt att det finns en maxgräns på antalet timmar de kan vara i familjen då ersättningen de får från kommunen har ett maxbelopp.

Leila Persa ser lösningar på människors vardagsproblem. Hon pratar om vikten av att ordna så att människor kan arbeta, slippa oroa sig och om möjligheten att ta hand om nära och kära på ett smidigt sätt. Kvalité och trygghet är nyckelord i vårt samtal och jag tror att det är kärnpunkten i ett serviceföretag.

1 kommentar:

  1. Och andelen kvinnor som driver företag i Örebro län har ökat senaste tio åren. I rapporten Företagsamheten 2011 - Örebro län finns mer info. En kort ananlys och ett reportage om en företagare finns här: http://www.svensktnaringsliv.se/regioner/orebro/5300-foretagsamma-kvinnor-i-orebro-lan_126626.html

    SvaraRadera