torsdag 17 februari 2011

Synliggör goda exempel

En av de stora utmaningarna som Örebro har är att öka antalet arbetstillfällen i kommunen. Vi moderater talar om hur viktigt det är att fixa jobben för att klara välfärden och detta gäller även lokalt här i Örebro.

Vi måste tänka nytt och involvera många för att komma tillrätta med det utanförskap som arbetslöshet innebär. Det ser ljusare ut på arbetsmarknaden men det finns många, speciellt många unga, som inte hittar rätt. Här måste samhället stötta, tänka nytt och hitta vägar till kompetensutveckling. Jag tror att mycket mer kan göras för att involvera det lokala näringslivet i jakten på exempelvis praktikplatser. Ett sätt kan vara att prata om goda exempel.

Det finns en hel del företag som gör en stor insats för att hjälpa ungdomar till praktik och jobb. I måndags var jag, tillsammans med Sten Tolgfors, på Röhnisch Sportswear AB vilka är ett bra exempel på ett företag som tar ansvar. De jobbar tätt ihop med skolan för att hjälpa till med Prao samt mentorskap. De tar in ungdomar på praktik och de tar även emot människor med olika handikapp.

Röhnisch har fördelen av att ha en del ”enkla” arbetsuppgifter på exempelvis sitt lager som passar bra för yngre och för praktikanter av olika slag. Jag tror dock att det i de flesta företag finns denna typ av uppgifter som skulle kunna passa för oerfarna människor. Det handlar mycket om vilja och inställning. Det handlar också om att kommunen kanske måste göra det enkelt för företag att ta emot denna arbetskraft, ge bra information och påvisa att det är möjligt.

Jag tror det är viktigt att vi visar upp och marknadsför de goda exemplen. Tänk om lokalpressen kunde förmedla dessa goda nyheter? Jag tror det skulle kunna bli en effekt om vi var fler som pratade och skrev gott om alla de företagare som är vardagshjältar genom att de tar emot praktikanter och anställer unga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar