fredag 16 april 2010

Äldreboende i Kumla

Här om dagen besökte jag Kvarngården i Kumla. Det var Helena Larserö och Lilian Edström från Väntjänsten som tog emot för att visa sina nya lokaler och berätta om verksamheten.

Kvarngården är ett hyreshus som i botten har gemensamhetslokaler med lunchrestaurang, fik, snickarverkstad, bastu, gym och ett antal rum där man kan ha verksamhet. I huset har Väntjänsten (en frivilligorganisation där äldre hjälper äldre) sina kontor och meningen är att huset ska bli ett centrum i Kumla för aktivitet för äldre. På fredagar samlas på Kvarngården 150 personer för fika och underhållning.

Det är mycket som behöver göras för att bryta äldres isolering i Kumla. Här har Väntjänsten ett projekt där äldre besöker äldre vilket är suveränt. Viktigt är att olika aktiviteter finns, att idéer tas till vara och att engagerade människor ges möjlighet till inflytande. Det verkar som om en hel del är på gång i Kumla vilket är positivt.

Kvarngården har blivit ett populärt stället att bo på, kön är lång och jag konstaterar efter besöket att vi i Kumla behöver fler hus med liknande upplägg som Kvarngården. Det kan t.o.m. vara ett boende där tillgång till läkare eller sjuksköterska finns och även kanske en vaktmästare som kan hjälpa till med diverse. Idealiskt vore om någon annan än kommunen drev ett trygghetsboende.

I Kumla har vi många äldre människor och det är viktigt att de erbjuds flera alternativ då en lösning sällan passar alla. Vi i oppositionen har länge pratat om nya boenden för äldre, valfrihet att ha mer att välja på och att vårdboendet på Solbacka bör ersättas med ett nytt, mer ändamålsenligt hus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar