tisdag 6 april 2010

Vågar inte vården?

Övervikt och fetma är en av våra stora folkhälsoproblem och det är viktigt att människor som lider av dessa problem får hjälp. I Örebro län har vi störst andel överviktiga kvinnor i landet och det är en siffra som vi måste göra något åt.

Det förebyggande arbetet är viktigt. Att människor tidigt lär sig att rörelse ska vara en del av vardagen och vad som är nyttigt och mindre nyttigt att äta. Det är viktigt att vi planerar våra samhällen så att det är möjligt att röra sig i trevliga miljöer och det är viktigt att ge stöd till idrottsföreningar som i de allra flesta fall ger en bra fostran till ett aktivt liv.

Förskola, skola, politiker och sjukvård har alla ett ansvar för det förebyggande arbetet mot övervikt och fetma.

Det som oroar mig är att människor inte får hjälp när de söker den. Idag rapporterades på radion om en undersökning som visar att människor med övervikt möts av tystnad från vården. När människor med övervikt eller fetma kommer till sjukvården så bör personalen där ge dem råd och stöd i livsstilsfrågor. Man bör påtala risken med att ha en övervikt och vad som kan göras för att komma tillrätta med problemet.

Vad jag förstår från dagens rapportering säger överviktiga människor att de är mottagliga för samtal från vården när de kommer dit men att vårdpersonalen inte tar upp ämnet. Det är skrämmande.

Sjukvården måste ta sitt ansvar för att utbilda och stötta personalen i hur de ska bemöta människor med fetma. Jag antar att personalen av artighet inte tar upp ämnet för alla som jobbar inom vården bör veta riskerna med fetma och övervikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar