måndag 19 april 2010

Kumla kommuns resultat

På Fullmäktige ikväll kommer årsredovisningen för 2009 att behandlas. Det är historia och inget vi kan påverka så här fyra månader efter. Kommentera kan man dock göra. Kumlanytt rapporterar om revisionens tyckande i frågan och det går inte annat än att hålla med revisionens kritik.

Socialnämnden är den nämnd som sticker ut i årsredovisningen. Minus 23 miljoner och det är framför allt placeringar som ökat i kostnader samt försörjningsstöd. Revisionen säger att socialen inte vidtagit några åtgärder och Gunnel Kask försvarar sig med att det har de visst det. Det är ju synd att detta då inte framgår av protokoll från Socialnämnden...

Vi i oppositionen hade i maj 2009 en mängd åtgärder som förslag för att få ordning på socialnämnden men dessa avfärdade Socialdemokraterna. (Det är så de för det mesta agerar när oppositionen kommer med förslag.) När förslaget kom, att kommunen skulle ”förlåta” Socialnämnden och inte låta minussiffran från 2009 flyttas över till 2010, var det vi i oppositionen som föreslog att det i beslutet skulle stå att socialnämnden skulle påvisa en åtgärdsplan.

I Kumla har vi dålig uppföljning och signalsystem som reagerar när nämnder drar iväg i kostnader. När så händer måste en organisation direkt sätta in åtgärder. Vad gäller resultatet för 2009 är det också anmärkningsvärt att det drog iväg så mycket under de sista två månaderna.

Vi vill att personalen ska få tydliga direktiv eller mål på vart verksamheterna ska. Sedan ska verksamheten ta sig dit och redovisa resultaten. Politiker ska inte lägga sig i detaljer. Verksamheterna ska få stor frihet men också för oss politiker påvisa olika alternativ som blir följden av olika förslag till beslut.

2010 har socialförvaltningens underskott mot budget fortsatt och vi väntar fortfarande på förslag på åtgärder…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar