Skatter har diskuteras flitigt den senaste tiden. Skatter är ämnet för veckans bloggdebatt och på tidningarnas ledarsidor skrivs mycket i ämnet. Det måste vara svårt för den röd-gröna oppositionen att samla ihop sina argument nu när bevisen är många på att lägre skatter inte automatiskt innebära sämre välfärd. Regeringen sänker skatten på arbete samtidigt som välfärden finns kvar, det är nytt och det är bra.
Jag tror att människor är villiga att betala skatt till en viss nivå om man vet att de pengar som betalas in går till något vettigt. Men jag tror att svenska folket börjar vakna upp ur sin illusion om att höga skatter är en förutsättning för de system vi har i Sverige. Jag tror att många börjar inse att den svenska modellen kanske inte alltid är det mest effektiva. Vi bör fundera kring effektivitet, huruvida det offentliga är mest lämpad att sköta allt och hur människors önskan att själva bestämma över sina liv ska göras möjligt.
Jag tror att människor, efter de skattesänkningar som jobbskatteavdraget har inneburit, vänjer sig vid en lägre skatt och en större summa pengar i plånboken. Det kommer att bli svårt att ändra detta utan stora reaktioner. Här har de röd-gröna ännu ett problem.
I Kumla brukar jag påpeka att politik handlar om att prioritera och att de pengar vi har att förvalta ska behandlas med respekt och för kumlabornas bästa. Nu börjar människor i Kumla vakna upp och reagera på hur socialdemokraterna hanterar våra skattemedel.
Kumla kommun gör stora investeringar trots att pengar inte finns. Detta har inneburit att besparingar fick göras i hela kommunen under förra året och det kommer att innebära att lån ska tas och ytterligare besparingar måste göras i verksamheten framöver. Nu klarar inte skolan av sina mål och socialen drar över sin budget. Detta vet människor i Kumla om och jag tror att de förstår att prioriteringarna som socialdemokraterna gör med kumlabornas pengar är fel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar