lördag 24 april 2010

Integration

Veckans bloggdebatt handlar om integration och frågan är vilka politiska förslag som är bäst för att få människor som kommer till vårt land att komma in i vårt samhälle.

Först på min lista står jobben. Arbetslinjen ska vara i fokus och det gäller för alla som bor i Sverige. Vi måste göra det enkelt att anställa även de som kanske inte pratar så bra svenska eller som inte har erfarenhet av svensk arbetsmarknad.

De som kommer till vårt land ska få en bra introduktion, få veta vad som gäller i Sverige, få en bra språkundervisning och en snabb validering av sin utbildning.

Sedan gäller det att kommunerna vet vad de gör när människor kommer till dem. Ser till att de får en bra information om kommunen och att inte alla nysvenskar hamnar i samma bostadsområde.

Kommunen ska se till att det finns hemspråksundervisning och en bra skola som tar hand om alla elever. Det gäller också att stödja föreningslivet så att de har möjlighet att bli en resurs i arbetet att integrera människor som kommer till kommunen.

Viktigt är att vi kommer bort från ”ta hand om” mentaliteten. Vi ska ha ett stödjande mottagande för människor som kommer till vårt land. Dessa människor är i de flesta fall företagsamma och handlingskraftiga. De flesta behöver information om vårt samhälle, hjälp att komma tillrätta i boende mm men de behöver sällan någon som tar hand om dem.

Jag vill ha ett öppet Sverige och jag är positiv till att vi tar emot fler flyktingar och invandrare. Jag vill att alla som kommer ska behandlas med respekt och bemötas med förväntningar på att de relativt omgående ska försörja sig själva.

Vi måste även jobba med svenskarnas inställning till nysvenskar. Vi måste få folk att inse att alla människor som bor i vårt land är en tillgång. Kompetensen sitter inte i en ljus hudfärg, ett svensk namn eller en klockren svenska. Vi måste gång på gång påtala att vi ska vara tacksamma att människor vill komma hit och berika vårt land.

Andra bloggare: Lotta Olsson, Kent Parsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar