Barnfattigdomen har diskuterats den senaste tiden och S anser sig stå för rättvisan och menar att Alliansregeringens politik ökar klyftor och att fler barn hamnar i fattigdom.
Själv vill jag påstå motsatsen. Alliansregeringens satsningar på sänkningar av skatten har gjort att de men inkomster som ligger på en låg eller medelnivå har fått mer pengar att själva bestämma över. Vissa bidrag har justerats vilket gjort att barnfamiljer med små marginaler fått mer pengar kvar i plånboken.
Alliansregeringens satsningar på att få fler i arbete dels genom att sänka skatten, att införa Rut- och Rotavdrag och genom att sänka restaurangmomsen saknar motsvarighet hos oppositionen. Hur ska S lösa jobbfrågan vet vi inte. Vad vi vet är att deras nej till Alliansens jobbpolitik kommer att medföra arbetslöshet för massor av människor och därmed fler fattiga barn.
Situationen i Örebro är, relativt landet, nu bättre än på många år. Kommunens ekonomi är stark vilket innebär att satsningar på välfärden och svaga grupper kan göras. Beträffande arbetslösheten brukar Örebro ligga högre än landet, det gör vi inte nu och det är unikt. Vi har också relativt bra siffror vad gäller ungdomsarbetslöshet vilket också är unikt.
Men vi kan inte sitta still i båten. Företagen börjar nu gå bra och det gäller att kommunen gör sitt bästa för att skapa möjlighet till fler jobb. Det gäller att snabbt hantera företagens frågor, se till att ge tydliga besked och göra det enkelt för företagen att verka i Örebro.
Det gäller också att göra smarta insatser för att matcha företagens behov av arbetskraft med de arbetslösa som finns. Här kan kommunen bidra med sina resurser i utbildning.
Segregationen är ett stort problem vad gäller arbetslöshet och därmed barnfattigdom. I Örebro har vi Vivalla som ett smärtsamt exempel på detta. Här är det viktigt att göra kloka insatser. En bra skola, bra fritidsaktiviteter och insatser som leder till arbete. Vi måste få människor med annan bakgrund än den genuin svenska att förstå att i Sverige finns det möjligheter och att språket och utbildning många gånger är nyckeln.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar