söndag 8 maj 2011

M i Vivalla

Igår ”invaderade” vi moderater Vivalla och knackade på hos en stor del av de som bor i området för att lämna information och prata med människor.

Vivalla är det mest segregerade bostadsområdet vi har i Örebro. Det är ett område dit få ”vanliga” Örebroare åker, som lider av hög arbetslöshet, en skola med svaga resultat och tyvärr även ett dåligt rykte.

För oss moderater är det viktigt att alla människor får stöd i sin jakt på ett arbete och i ett område som Vivalla är det än viktigare. Vi måste se till att alla som bor i Örebro får samma chans, att man oavsett bakgrund får möjlighet till vidareutbildning, stöd och hjälp till ett jobb.

Jag har varit och träffat personal och elever på Vivallaskolan. Det finns en stark vilja till att förbättra resultaten, en förståelse för att utbildning leder bort från utanförskap och att skolan har en stor betydelse. Problemet i Vivalla är att skolan blir en samlingspunkt för alla sorts problem, människor tyr sig till lärare som de har stort förtroende för och möjligheten till att ägna all tid till grunduppdraget – att förmedla kunskap – minskar.

Skolan gör ett fantastiskt arbete för barn och människor i Vivalla men personalens arbetssituation blir många gånger ohållbar. Vi måste tillsätta mer resurser så att skolan kan ägna sig åt att fokusera på kunskapsuppdraget. Det är då inte bara mer resurser i skolan som behövs utan även till socialtjänsten och andra aktörer i samhället.

För Vivalla är det viktigt att upprustningen av området fortsätter. Det är fint i Vivalla, många gröna områden, fina gårdar och promenadstråk. Det finns möjligheter till sport på spontanidrottsplatserna kring skolan och jag tycker att det är liv och rörelse i området. Viktigt är att bygget av en ny idrottshall, istället för den som brann ned, kommer igång.

Hembygdsföreningen i Vivalla har ett stort engagemang för sitt område, de samlar olika sorts människor och det är viktigt att vi får till en långsiktig lösning på deras önskan om lokaler i området. Ett aktivt föreningsliv har en stor betydelse för Vivalla. Det finns många ideella krafter i Vivalla som vi måste stötta och ge bra förutsättningar för.

Tryggheten i Vivalla stärker vi genom att bygga upp en bra skola, ett aktivt föreningsliv, se till att människor kommer i arbete, rusta och fräscha upp bostäder och utemiljöer. Vi ska satsa på långsiktiga lösninger, och det är vigtigt att ha en närvaro av polis, socialtjänst och fältassistenter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar