fredag 6 maj 2011

Sveriges bästa seniorstad

Idag skriver jag, tillsammans med Kent Persson och Ronnie Palmén, på NA debatt om de satsningar vi vill göra för seniorerna i Örebro.

Det är en positiv utveckling att Örebroarna lever längre. I framtiden kommer allt fler vara äldre och Örebro måste därför förbättras med siktet att bli Sveriges bästa seniorstad. För oss moderater handlar det om att stärka omsorgen, öka välbefinnandet och stimulera äldre till ett aktivt liv.

Vården och omsorgen sköts av kommunen respektive landstinget men tyvärr upplever många äldre att de hamnar mellan stolarna i överlämningen mellan landstingets vård och kommunens omsorg. Vi har under förra mandatperioden tillsammans byggt ”Ängen” i Örebro som är ett samordnat vård och omsorgscentrum, men mer kan göras i samarbete mellan kommun och landsting.

Vi vill utveckla det hälsofrämjande arbetet och skapa möjlighet till daglig fysisk aktivitet eftersom det ger livslust och förhindrar exempelvis fallskador. Att återhämta sig efter en operation hänger ofta på att få livsgnistan tillbaka vilket kan vara svårt när man blir äldre. Därför vill vi öka möjligheten till god rehabilitering i solen året om. En del kanske tycker att det är lyx att ge äldre invånare rehabilitering utomlands men det kan vara helt avgörande för att mormor Agda ska orka leva vidare.

I dag har många människor möjlighet att bo kvar i sitt eget hem under hela livet. Det är positivt och det är också bra att det ofta finns anhöriga som med kärlek och omtanke tar hand om sina nära och kära när de behöver hjälp. Men även den mest kärleksfulle anhörigvårdare behöver ibland själv stöd i sin vardag. Örebros anhörigcentrum gör här ett fantastiskt jobb och det vill vi stärka och utveckla ännu mer.

När man inte kan eller vill bo kvar hemma ska det finnas en mångfald av olika senior- och trygghetsboenden att välja på. Vi moderater menar att det är viktigt att ge äldre par möjligheten att leva ihop även när den ena har större vårdbehov än den andre. Därför vill vi införa parboendegaranti så att par kan leva med varandra hela livet.

Ett aktivt pensionärsliv med trevligt sällskap och upplevelser sätter guldkant på tillvaron. Moderaterna vill att kommunen samarbetar med restauranger, föreningsliv och upplevelseföretag för att ge äldre möjlighet till att få njuta av god mat eller roliga aktiviteter tillsammans med andra äldre. Vi pratar ofta om ungdomsgårdar, men vi behöver även skapa liknande verksamheter för äldre där förutsättningar finns för trivsel tillsammans. Moderaterna vill se över möjligheterna att skapa en ”seniorgård” i Örebro.

Vi vill att fler ska vara med och påverka och komma med idéer. Därför kommer vi att tillsätta ett Seniorråd bestående av människor över 65 som vill vara med och utveckla seniorstaden ytterligare. En röst på moderaterna i omvalet den 15 maj gör det möjligt att skapa Sveriges bästa seniorstad. Tillsammans tar vi Örebro framåt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar