fredag 6 maj 2011

Satsning på skolan

Idag presenterar vi moderater nio punkter för att förbättra förskola och skola i Örebro

Bygg ut barnomsorgen med minst 1100 platser. Vi kommer att bygga ut barnomsorgen i den takt det behövs. Föräldrar i Örebro ska känna trygghet i att de får en plats i barnomsorgen när de behöver och vi kommer att bygga ut barnomsorgen så mycket som krävs. Det innebär att Moderaterna vill bygga ut barnomsorgen med minst 1100 platser.

Omsorg under de tider du behöver. Förskolan i Örebro ska kunna möta alla föräldrars behov av barnomsorg på de tider som behövs. Människor som arbetar obekväma tider ska ha möjlighet att nyttja kommunal barnomsorg. Nattis ska vara ett utbyggt och tillgängligt alternativ.

Välj hur du vill förlägga dina 15 timmars tider. Familjer med begränsad tid inom barnomsorgen ska fritt kunna välja hur de vill förlägga sina 15 timmar i veckan. Detta underlättar för alla att ta del av förskolans möjligheter.

Höj personaltätheten. För oss är det viktigt att förskolan och skolan tar tillvara på barnens vetgirighet och att alla barn, varje dag, får tillgång till en bra pedagogisk verksamhet. För att få en hanterbar arbetssituation och göra det pedagogiska uppdraget möjligt finns det anledning att se över personaltätheten i våra förskolor och skolor.

Pedagogisk utveckling. Lärarna är skolans viktigaste resurs. Pedagoger med goda ämneskunskaper, en förmåga att möta varje elev och anpassa undervisningen till olika elevers behov är ovärderligt för att vi ska uppnå bättre resultat i våra skolor. Vi vill höja statusen för våra förskollärare och lärare genom högre löner och möjlighet till kontinuerlig kompetensutveckling.

Höj ambitionsnivån. Mycket har hänt i Örebros skolor och fokus på kunskap finns mer än tidigare. Elevernas resultat har blivit bättre men vi behöver nu ta krafttag för att få varje elev genom skolan med fullgoda kunskaper. Vår ambitionsnivå måste höjas. Vi vill fastställa ett fåtal tydliga mål där kunskap och måluppfyllelse är centralt. Moderaterna vill höja ambitionsnivån genom att sätt kunskap i fokus, ha höga förväntningar på varje elev, fastställa tydliga mål samt genomföra kontinuerliga mätningar och uppföljningar.

Stärk ledarskapet. En bra verksamhet kräver ett bra ledarskap. Vi vill utveckla ledarskapet hos våra skolledare då vår bestämda uppfattning är att detta gynnar lärare och elever. Vi vill också ge rektorerna resurser så att de hinner med det pedagogiska ledarskapet i Örebros skolor.

Rusta upp lokalerna. Örebro har under många år undervärderat betydelsen av att kontinuerligt underhålla våra lokaler. Vi vill nu ta krafttag för att förskolor och skolor ska ha bra lokaler värdiga barnen och medarbetarna. Det kommer att innebära att vi behöver renovera eller bygga nytt - Vi är beredda att göra det som krävs.

Trygghet. Otrygga barn har svårt att ta till sig den kunskap som förmedlas i skolan. Det är av största vikt att vi hela tiden arbetar mot mobbning och kränkande behandling i våra skolor. Varje vuxen i skolan ska veta vilket ansvar de har när något händer och det ska på alla skolor finnas handlingsplaner på vad som ska göras när någon upplever att de far illa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar